Kritik mot drift av ambulanshelikopter

1:32 min

Nu riktar oppositionen kritik mot landstingsstyrelsens beslut om drift av en ambulanshelikopter i egen regi. Opposititionen anser att det finns en hög risk och okänd ekonomiskt påverkan.

– Man köper en helikopter istället för att hyra, säger oppositionsrådet Ulric Andersson (S).

– Vi har hela tiden försökt nå en lösning tillsammans med andra. Allt för att säkerställa en vettig kostnadsnivå, säger Ulric Andersson som hävdar att inget annat landsting i Sverige gjort på detta sätt.

Tidigare har landstingsstyrelsen beslutat om en tillfällig akutläkarbas med helikopter på Karlstad flygplats. Man har där tecknat ett tvåårigt hyreskontrakt. Det kommer också finnas en akutläkarbil på basen. Den ska, precis som ambulansen, vara utrustad för att kunna ge intensivvård till patienter på plats eller under transport. Och det är stora konstnader för det här projektet som oppositionen är orolig för.

Ordförande i landstingsstyrelsen Fredrik Larsson vidhåller att det inte är någon skillnad vare sig man upphandlar eller kör i egen regi:

– Vi bedömmer att det kommer att vara kostnadsneutralt oavsett om man upphandlar eller kör i egen regi. Det är en bedömning givetvis, men står oss ju fritt att göra en upphandling senare om vi vill, säger Fredrik Larsson (M)