Just nu inväntar bärplockarna i Lesjöfors besked om deras löner. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio
LESJÖFORS

Bärplockarna får stanna i Lesjöfors tills lönefrågan är utredd

1:34 min

Under gårdagen kallade Filipstads kommun till krismöte angående läget för bärplockarna i Lesjöfors. I samråd med polis, fastighetsägaren och den thailändska ambassaden har man bestämt att ha kvar bärplockarna tills de fått ut sin fulla lön.

Enligt Michael Björklund som är säkerhetssamordnare för Filipstads kommun har Securitas sökt igenom fastigheten under gårdagen. Efter det har samtliga bärplockare flyttat tillbaka till förläggningen efter att kommunen lovat högre säkerhet. Men många är fortfarande mycket rädda.

- Det är lugnt just nu och vi kommer även ha en Securitas-vakt där på kvällen för att ha någon form av symbolvärde att de ska känna sig trygga här, säger Michael Björklund.

Under torsdagen kommer den thailändska ambassaden och Kommunal träffas i Umeå för att försöka komma fram till en lösning. Alexander Vonsensey är representant från den thailändska ambassaden och arbetar med ärendet.

- Arbetsgivaren säger att lönerna är utbetalda och bärplockarna säger att de inte fått några löner. Just nu sitter vi i förhandling med arbetsgivaren, facket och bärplockarna för att de ska få ut sina löner och det är den största prioriteringen just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista