Anna-Karin Hatt (C). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sverigers Radio.
KARLSTAD

Anna-Karin Hatt i Karlstad för att presentera budgetnyheter inom it och energi

Anna-Karin Hatt om budgetnyheterna
1:44 min

It- och energiminister Anna-Karin Hatt (C) besökte under onsdagen Karlstad för ett besök på kraftvärmeverket Hedenverket. Där berättade hon om en rad nyheter inom it- och energiområdet ur regeringens buget som presenterades i sin helhet idag.

Att det blev just i Karlstad, på kraftvärmeverket, förklarar Anna-Karin Hatt såhär.

- En av nyheterna i budgeten är att regeringen nu sänker elskatten för kraftvärmeföretag som producerar värme för att sälja den till industrin. Vi har ett läge idag där industrin har en sänkt elskatt men där kraftvärmeverken som producerar värme till samma industri får betala mer i elskatt, säger hon.

Regeringen föreslår även sänkt skatt för egenproducerad förnybar el för enskilda fastighetsägare, samt ett miljöbilspaket där syftet är att öka antalet miljöbilar och andelen förnybara drivmedel.

-På it-sidan sätter vi igång något vi kallar för "Det digitala steget" där den offentliga förvaltningen ska bli bättre på att erbjuda användarvänliga e-tjänster där vi som medborgare eller företagare kan komma i kontakt med det offentliga på tider som passar oss, säger Anna-Karin Hatt.

En utredning om statens samlade it-infrastruktur är också på gång, där man vill titta på om aktörer utifrån kan hyra in sig på statens nät för att generera bättre och snabbare bredbandstäckning i hela landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".