1 av 6
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 6
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
3 av 6
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
4 av 6
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
5 av 6
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
6 av 6
Britt-Marie Öjstrand på sitt kontor i Årjängs kommunhus. Foto: Pontus Kinnander/SR
Årjäng

Bilkyrkogården i Båstnäs granskas av miljökontoret

Britt-Marie Öjstrand: "Till slut måste man ta tag i det"
1:43 min

Nu vill miljökontoret i Årjängs kommun köra igång ett projekt där de ska titta på gamla bilskrotar ur miljösynpunkt. Detta kommer bland annat att röra den så kallade bilkyrkogården i Båstnäs.

Årjängs bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand menar att det man ska börja med är helt enkelt att fråga de som äger skrotarna hur verksamheten går eller gått till.

– Har man tagit ut bilbatterier? Har man tömt på oljor? Om bilarna är tomma nu och man inte har tömt dem så har det ju tagit vägen någonstans, säger Britt-Marie Öjstrand.

Någonstans mellan 500 och 700 skrotbilar, dom flesta över 50 år gamla står på den så kallade bilkyrkogården i Båstnäs som ligger drygt 2 mil söder om Töcksfors och som är flitigt besökt av fotografer och konstnärer. Men gamla skrotar kan också föra med sig miljöproblem. Batterisyra och olja kan läcka ut och i värsta fall hamna i grundvattnet.

– Det finns ämnen i batteriet som kan läcka ut i naturen och det är inte så lämpligt och därför ska man ta ur dem, säger Britt-Marie Öjstrand.

Så för att få bättre kunskap om hur det egentligen ser ut på de gamla skrotarna i Årjäng vill nu miljökontoret i Årjängs kommun, inför nästa år, starta upp ett projekt. Ett projekt som i förlängningen, om det behövs, resulterar i att markprover blir gjorda på de gamla skrotarna.

Just i Båstnäs så står det bilar på varandra och har växt skog både upp genom och runt flera av dem. Britt-Marie Öjstrand menar att idag så hade man aldrig fått tillstånd till att sköta verksamheten på det sättet.

– Du skulle aldrig kunna ställa upp det och låta bilarna stå kvar på ett stort område utan idag så pressar man dem och kör dem till återvinning.

Men är det då rimligt att låta den här bilskroten stå där ute i skogen?

– Nej inte i det oändliga. Till slut så måste man ta tag i det och kontrollera om det finns någonting i marken eller inte. Sedan får man ta ställning i frågan huruvida det är skrot eller något man vill bevara, säger Britt-Marie Öjstrand.

Våra sopor - läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".