Idag kom domen mot sjukgymnasten och tidigare moderata landstingspolitikern Annétthe Zettergren. Foto/Montage: Sveriges Radio.

Fängelse för Annétthe Zettergren

Sjukgymnasten och förra moderata landstingspolitikern Annétthe Zettergren dömdes idag av Värmlands tingsrätt till fängelse i tre år och sex månader för två fall av grovt bedrägeri mot landstinget och mot sin förre sambo.

Annétthe Zettergren ska också betala skadestånd till landstinget med drygt 3,9 miljoner kronor och skadestånd till den före detta sambon med drygt 350 000 kronor. Annétthe Zettergrens systerson döms i samma mål för grovt penninghäleri till villkorlig dom och samhällstjänst.

Den 59-åriga Zettergren har erkänt att hon olovligt tagit dryga 960 000 kr från sin dåvarande sambo.

120 vittnen har hörts under rättegången och tingsrätten har i allt väsentligt godtagit vad vittnena har sagt. Vittnesuppgifterna har i stor utsträckning kunnat styrkas med dagboksanteckningar om semesterresor, bröllop och arbetstider m.m. I de ca 30 fall där uppgifterna varit osäkra har tingsrätten i stor del bedömt dem till fördel för kvinnan. Tingsrätten ifrågasätter inte erkännandet att hon tagit pengar från sin dåvarande sambo.

Med hänsyn till det höga straffvärdet har tingsrätten ansett att någon annan påföljd än fängelse inte kan komma i fråga. Tingsrätten menar att risken för flykt är stor och därmed ska hon sitta kvar i häkte fram till att straffet verkställs.


BAKGRUND:

Härvan kring Annétthe Zettergren började nystas upp våren 2012 när Värmlands Folkblad avslöjade att Annétthe Zettergren under minst fem år inte betalat hyra för sin landstingsägda lokal i Likenäs. Sedan växte härvan då Annetthe Zettergren misstänktes för att ha tagit betalt av landstinget för många sjukgymnastbehandlingar hon inte gjort.

Åklagare Barbro Brännlund förhörde över 100 av Zettergrens påstådda patienter. En patient uppgav till exempel att hon behandlats av Zettergren vid nio tillfällen. Men Zettergren fick ersättning för 59 behandlingar.

Sammanlagt misstänktes Annétthe Zettergren ha tagit emot felaktiga utbetalningar från landstinget på närmare två miljoner kronor. Landstinget gjorde en polisanmälan i augusti förra året och senare under hösten växte utredningen då Annétthe Zettergren misstänktes för att tagit ut närmare en miljon kronor från sin tidigare sambos konto.

Under hösten flydde hon till Thailand tillsammans med sin systerson som även han stått åtalad misstänkt för grovt penninghäleri. I februari i år begärdes hon häktad i sin frånvaro av åklagare Barbro Brännlund

Annétthe Zettergren greps i Thailand och flögs hem till Sverige den 29 mars och har suttit häktad sen dess. Den 7 juli i somras åtalades hon och rättegången inleddes den 25 juli.

Rättegången avslutades den 29 augusti och åklagare Barbro Brännlund yrkade då på fyra års fängelse och idag kom alltså Värmlands tingsrätts dom.

Läs mer om fallet Zettergren

Till samlingssidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista