1 av 6
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 6
Bilkyrkogården i Båstnäs. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
3 av 6
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
4 av 6
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
5 av 6
Marie Pettersson, kulturutvecklare i Årjängs kommun. Foto: Pontus Kinnander/SR
6 av 6
Tomas Ivansson, son till ägaren av skroten i Båstnäs. Foto: Pontus Kinnander/SR

Kulturutvecklare i Årjäng: "K-märk bilkyrkogård"

Marie Pettersson: "Ett intressant resmål"
1:48 min

Det råder delade meningar runt hur man ska se på den gamla bilskroten i Båstnäs i Årjängs kommun. Å ena sidan ser miljökontoret i kommunen den som en möjlig miljöfara och vill starta igång ett projekt för att kontrollera gamla bilskrotar. Men å andra sidan ser kulturutvecklaren i kommunen, Marie Pettersson, skroten som kommunens största turistattraktion och vill nu k-märka skroten.

– Jag tycker det är viktigt för vår kommun att den finns kvar. Som ett utflyktsmål för oss som bor här. Jag tycker att vi ska jobba för att den ska bli k-märkt, säger Marie Pettersson.

Fotoböcker och diktsamlingar. Plats för filminspelning och motivet för otaliga konstnärer varje år. Skroten i Båstnäs där mellan 500 och 700 gamla bilar står och börjar täckas av träd och mossa, är välbesökt av konstnärer av alla slag.

Men det är också hundratals gamla fordon som det antagligen har runnit olja och batterisyra ur i dryga 50 år och därför vill nu miljökontoret köra igång ett projekt som handlar om att få bättre kunskap om hur miljöskadade gamla skrotar är.

Det är det som är frågan på kommunhuset i Årjäng. Ska man se på skroten som en vanlig gammal skrot som, eller som en kulturellt viktig plats?

Tomas Ivansson är son till ägaren av skroten i Båstnäs. Han håller med om att skroten ska bevaras så långt det är möjligt. Han menar att man borde undersöka andra skrotar först, och vänta med de som dessutom har ett kulturellt värde. Men att man borde k-märka platsen är inget som Tomas Ivansson håller med om.

– Det står ju på vår mark och om jag inte minns fel när det gäller just k-märkning så får jag helt plötsligt inte röra något på gården. Men om Årjängs kommun vill göra något av verksamheten ska vi nog kunna komma överrens men de får ju först höra av sig, säger Tomas Ivansson.

Våra sopor - läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".