1 av 2
Tore Cederholm oroas av de höga gifthalterna, bly och arsenik i närgeten av hans hus. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
2 av 2
Åke Bergqvist miljöinspektör i Sunne kommun som upptäckt skyhöga värden av arsenik och bly i marken i Bäckebron.. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio..
Sunne

Skyhöga halter bly och arsenik i Bäckebron

1:30 min

Skyhöga mängder med arsenik och bly har påträffats i ett markområde i Bäckebron i Sunne kommun. Nu pekar det på att marken måste saneras.

– Vi hittade höga halter av arsenik och bly i de vägdiken som finns. I runda slängar tusen gånger högre än naturliga bakgrundsvärden, säger Åke Bergqvist, miljöinspektör i Sunne kommun.

Det är i ett obebyggt område öster om Bäckebrons såg i södra Sunne kommun som det upptäckts skyhöga halter av arsenik och bly i marken. Tore Cederholm, som bor cirka 300 meter från den förgiftade marken, har haft sina aningar om att det funnits gift i marken.

– Det är väl något som vi misstänkt ganska länge, att det inte står rätt till. Vi har försökt få miljökontoret i Sunne att utreda det här men det har inte hänt något innan nu, säger Tore Cederholm.

Känner du någon oro?

– Jomen det är klart att det känns inget trevligt att ha massor med gift omkring sig. Vi har ju fått våra brunnar undersökta och där syns ingenting än så länge, men sådana här saker tränger ju ner och risken finns ju att det tränger ner i brunnarna, säger Tore Cederholm.

Lennart Nordenstein

Lennart Nordenstein.

lennart.nordenstein@sverigesradio.se
054-777 26 90

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista