"På andra sidan vägen" är en utställning av konstnären Johan Gaellman som är inspirerad av Adina Schelzer Magnussons barnbok. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio

Konstfrämjandet visar sagokonst i höst

"Det är konsten som skiljer oss"
1:32 min

Under Kulturnatta i Karlstad hade utställningen Sagokonster premiär som är inspirerad av barnboken ”På andra sidan väggen”. Utställningen är främst riktad till barn och under fyra veckor kommer Konstfrämjandet bjuda in förskolor och skolor för att ta del av Johan Gaellman och Adina Schnelzer Magnussons verk.

Konstfrämjandet i Värmland har förvandlat den lilla, runda stugan på Herrhagen till en sagovärld. I fyra veckor kommer man visa upp den första delen av Sagokonster. Utställningen är baserad på Adina Schnelzer Magnussons barnbok som utspelar sig i en spegelvärld.

- Det är en saga om en flicka som heter Emmy. Hon kommer in i en magisk sagovärld där hon möter sin tvillingstjäl, någon som är precis som hon fast tvärt om. Tillsammans lyckas de lösa de kniviga situationer de hamnar i.

Utställningen berättas genom Johan Gaellmans konstverk och illustrationer och är uppbyggd som en fantasivärld på undervåningen i det lilla huset. Besökarna får titta, lyssna och känna och Johan Gaellman vill förmedla en speciell känsla med sin konst.

- Mitt bildspråk är ganska krängande, svängande med former, linjer och mönster. Jag gillar när det sprakar mycket. Men ändå vill jag ha in kött och blod i illustrationerna, säger Johan Gaellman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".