Föreläsning för högstadieelever om utanförskap och allas lika värde

1:46 min

Kampanjen Hej Sverige besökte Kristinehamn och Storfors under torsdagen. Projektet som är ett sammarbete mellan Friends och UNHCR förmedlar ensamkommande flyktingbarns berättelser om flykt för att öka förståelsen för allas lika värde.

Förra året kom 3.500 ensamkommande flyktingbarn till Sverige och genom kampanjen Hej Sverige vill man öka förståelsen för vad dessa barn går igenom. Bahareh Razekh Ahmadi är skådespelerska och står för teaterföreställningen Personnummer XXXX som handlar om en flickas resa från Afghanistan till Sverige.

- Det finns barn i Sverige som upplever att livet i Sverige är som ett krig, varje dag. Det här är vårt sätt att genom kunskap skapa dialog, framförallt i skolorna. Jag tycker skolorna är en sån fantastisk arena för att skapa förändring. Men kampanjen heter Hej Sverige och jag tycker att ett hej betyder så mycket, säger Bahareh Razekh Ahmadi.

Efter teaterföreställningen tar Hinda Talal vid och berättar om sina egna erfarenheter om att flytta till Sverige och uppleva utanförskap. Hanna och Sofia är elever på Vargbroskolan i Storfors och de var mycket positiva till att man tog upp ämne.

- Jag tyckte det var jättebra. Man får reda på mycket. Vi kan förstå dem bättre och kan sätta oss in i deras situation hur de har haft det innan och hur de har det nu, säger Hanna.

Tycker ni det är viktigt att de uppmärksammar det här?

- Ja verkligen. Om jag hade kommit till ett annat land då hade jag mått jättedåligt och velat att andra skulle pratat med mig och sätta sig in i min situation, säger Hanna.

- Jag det är ju viktigt att säga hej och hjälpa dem med saker de inte förstår och sådär, säger Sofia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista