Olav Thon. Foto: Björn Söderholm/Sveriges Radio.

Nye hedersdoktorn Olav Thon slår tillbaka mot kritiken

Olav Thon: "Jag tar det som har hävdats som total okunskap"
1:17 min

Idag fick miljardären Olav Thon sin omdebatterade hedersdoktorshatt på Karlstads universitet.

Thon är glad över den nya titeln, och tillbakavisar kritiken mot hans stöd för norska Fremskrittspartiet.

– Jag tar det som har hävdats som uttryck för en total okunskap om det politiska partiet Fremskrittspartiet, säger Olav Thon.

Under eftermiddagen hölls den årliga akademiska högtidsceremonin på Karlstads universitet. Utöver Olav Thon mottog även Katie Eriksson och Per Eiritz sina hedersdoktorshattar. Dessutom installerades sju nya professorer, och 26 nya doktorer promoverades.

Utnämningen av Olav Thon till hedersdoktor har rört upp känslorna hos många och flera har vägrat delta i ceremonin på grund av Thons öppna stöd för norska Fremskrittspartiet. Till dem som har nobbat ceremonin hör biskop Esbjörn Hagberg, och professor Magnus Ullén som därmed gick miste om sin egen professorsinstallation.

Men Olav Thon försvarar sitt tydliga ställningstagande för Fremskrittspartiet. Han har bland annat gått ut med helsidesannonser till stöd för partiet i flera norska tidningar.

– Många frågar sig, varför röstar jag på Fremskrittspartiet? Det är ganska enkelt. Ursprungligen hette det "Partiet för nedsättning av skatter och avgifter och offentlig byråkrati". Det anser jag kanske är en av de viktigaste saker för ett land framöver, att man inte drunknar i byråkrati. Och så har man också detta mer personligt initiativ, som är väldigt viktigt, säger Olav Thon.

De vill ju även begränsa invandringen. Du som äger en mängd köpcenter, du har tusentals anställda och många har invandrarbakgrund. Tycker du likadant som Fremskrittspartiet när det gäller att begränsa invandringen?

– Jag är den störste arbetsgivaren, tror jag, för invandrare. Jag har över 1000 invandrare anställda, och jag har ett fantastiskt gott förhållande till dem. Det är fel när man säger att Fremskrittspartiet är emot invandring, de är emot okontrollerad invandring, säger Olav Thon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".