Arkivbild: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.

Notan för bergvärmeanmälan högst på Hammarö

1:34 min

Avgiften som man måste betala när man anmäler installation av bergvärme är mycket högre i Hammarö kommun än i resten av länet. Där kostar handläggning av anmälan nästan 5 000 kronor. En summa som Lars, som kommer från Hammarö och ska skaffa bergvärme, tycker är alldeles för hög.

– Helt otroligt, vissa kommuner tar ju nästan ingenting. Egendomligt tycker jag, menar Lars från Hammarö.

4960 kronor kostar det att skicka in en ansökan och att den ska handläggas av kommunen om man vill installera berg eller jordvärme som boende i Hammarö. I övriga länet kostar en anmälan antingen straxt under eller straxt över 1000 kronor. Förutom i Säffle där det i nuläget är gratis.

Lars från Hammarö tycker att avgiften borde vara lägre när det kommer till miljövänliga alternativ.

– Det borde ju inte vara en straffavgift utan en sporre istället, säger Lars.

De flesta kommunala avgifterna följer den timtaxan som kommunen har satt, alltså den summan som man totalt beräknar att ett arbete kostar per timme. Timtaxan varierar mellan kommunerna men de flesta menar att handläggningen tar mellan 1 och 2 timmar.

Örjan Nässlander är Bygg- och miljöchef i Hammarö, han menar att avgiften där är baserat på timtaxan som just i den kommuen är dryga 1200 kronor. Det här betyder att handläggningen beräknas ta längre tid där. Men framförallt så har de höga avgifterna att göra med politiska beslut.

– I Hammarö har vi nya politiker som vill ha en högre grad finansiering av taxa än vi tidigare haft då det var mycket som var finansierat via skattemedel, de tyckte att man skulle lägga de pengarna på något annat istället. Men visst, man skulle kunna tänka sig att bygga en taxa med olika morötter i. Om man till exempel väljer en miljövänlig metod så får man rabatt, men något sådant uppdrag har inte jag idag, säger Örjan Nässlander. 

ALLA KOMMUNER

HAMMARÖ

4960 kr

ÅRJÄNG

1668 kr

SUNNE

1580 kr

FILIPSTAD

1400 kr

KIL

1060 kr

STORFORS

1000 kr

KARLSTAD

850 kr

ARVIKA

848 kr

KRISTINEHAMN

838 kr

HAGFORS

780 kr

FORSHAGA

780 kr

MUNKFORS

780 kr

TORSBY

750 kr

SÄFFLE

0 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista