Arbetslösa Mikaela Billmark, 19, år, och Charles Dahlman, 23, har just fått praktikplats på Nils Ferlinskolans bibliotek respektive socialkontorets arkiv. Mazlum Dogan är projektledare i Filipstad där var fjärde ungdom är arbetslös. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
P4 Värmland kollar arbetslösheten

Arbetslösa unga får praktik

1:20 min

Mer än var fjärde ungdom i Filipstad är arbetslös. Men det finns hopp - med ett nytt kommunprojekt som hjälper till med praktikplatser.

I Östvärmland är det riktigt tufft på arbetsmarknaden - särskilt för unga. Men ett nytt projekt, endast en månad gammalt, ska hjälpa ungdomarna att få in den där berömda foten. Mazlum Dogan är projektledare.

- Man bara sitter hemma och vet inte vad man ska göra, säger  Mikaela Billmark, 19 år, som varit arbetslös i ett halvår, och som är lite nervös eftersom hon precis ska in på sin blivande praktikplats på Ferlinskolans bibliotek och bli intervjuad första gången någonsin.

Även hennes pojkvän Charles Dahlman, 23 år, har fått en praktikplats på samma sätt. På onsdag börjar han på arkivet på kommunens socialförvaltning och han är glad för sin praktikplats.

Genom matchningsintervjuer med ansvariga på olika kommunala förvaltningar får de arbetslösa ungdomarna i projektet en praktikplats på mellan två och sex månader. Praktikplatserna leder sedan till nystartsjobb.

P4 Värmland kollar arbetslösheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista