Nu ska flugfiskets konst som är på väg att försvinna räddas i Norra Klarälvdalen. Foto: TT
Torsby

Flugfiskets konst ska räddas i norra Klarälvdalen

Hans Nilsson: "Kunskapen om flugfisket har urholkats"
1:30 min

Konsten att binda flugor som passar för fiske i norra Klarälvdalen och kännedom om fiskevattnen runt Sysslebäck är på väg att försvinna.

– På sextiotalet fanns det ett flertal som kunde flugfiskets konst säger Hans Nilsson näringslivsstrateg i Torsby kommun.

Men nu ska Torsby kommun starta en förundersökning för att utbilda bland andra campingvärdar i projektet "Fiske för alla från novis till nörd".

På 1960 talet fanns en handfull fiskare i norra klarälvdalen som kunde älven och var specialister på att binda en fluga, och fisket lockade turistskaror till trakterna runt Sysslebäck.

– Vi måste ha bra service till fisketuristerna.

Men nu är kunskapen om älven som klassas som en av de bästa harrvattnen i Europa och konsten att binda flugor som passar för vattnen på väg att  dö ut, men nu startar en förstudie för att kunna utbilda bland andra campingvärdar i flugfiskets konst och hur man tar storfisken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".