1 av 2
Anna Schotte är Eures-rådgivare på Arbetsförmedlingen i Karlstad och hon hoppas att många ungdomar tar chansen att få studera i Tyskland. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio
2 av 2
Leo Aldeland var en av ungdomarna som besökte arbetsförmedlingen för att höra om praktikutbildningarna i Tyskland. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio
P4 Värmland kollar arbetslösheten

Ungdomar erbjuds lärlingsutbildning i Tyskland

Anna Schotte: "Måste vara motiverade"
1:29 min

Är du mellan 18 och 35 år och vill lära dig ett yrke? Då kan lärlingsutbildning i Tyskland vara intressant för dig. Med den annonsen hade Arbetsförmedlingen i Karlstad en informationsträff i dag om möjligheten att få utbilda sig inom ett lärlingsprogram i Tysklan.

Det heter Eures-nätverket och det finansieras av EU och tanken är att det ska bli enklare för personer mellan 18-30 år att flytta och börja jobba i ett annat EU-land, och nu är det Tyskland som söker efter arbetskraft.

Anna Schotte är Eures-rådgivare på Arbetsförmedlingen i Karlstad och hon förklarar att de som söker måste vara väldigt motiverade.

– Man måste verkligen villa ha en praktikplats. Eleverna får jobba tre dagar i veckan och studera två dagar i veckan och eleverna måste lära sig tyska, säger Anna Schött.

  

P4 Värmland kollar arbetslösheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".