Linda Jonsson från Advant föreläste under måndagen på Karlstads universitet. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio
P4 Värmland kollar arbetslösheten

Intresset är viktigast vid valet av karriär

1:29 min

Det egna intresset är viktigast vid valet av yrke. Det tror bland annat Linda Jonsson, delägare och konsult på Advant, som under måndagen föreläste på Karlstads universitets karriärvecka.

Karlstads universitetet anordnar för femte året en karriärvecka fullspäckad med föreläsningar och aktiviteter. Målet är att fler studenter ska få nys om vad som krävs för att få sitt första jobb och hur man med hjälp av olika metoder i slutändan kan få sitt drömjobb.

- Det går alltid att göra det man drömmer om. För mig finns det inga alternativ. Jag vill göra det jag tycker är kul för det är då man gör det bäst. Att jobba med något man vill och brinner för så kommer man längst och då bli man bäst och duktigast på det, säger Linda Jonsson, delägare och konsult på Advant.

Jonas Wall är yrkesvägledare på arbetsförmedlingen och han är mycket positiv till veckan och håller med Linda om att välja väg utefter intresse.

- Jag tycker man ska gå efter vad hjärtat säger för det blir i slutändan bäst. Då slipper man kanske rätt snart göra ett nytt yrkesval. Är det så att det är ett yrke som det finns en brist inom då är det ju jättebra men det ska inte vara det avgörande, säger Jonas Wall.

Och för många studenter är det just intresset som styr valet av yrke. Oavsett hur prognosen för arbetsmarknaden ser ut.

- Jag tror inte jag skulle kunna läsa något som jag inte tycker känns intressant eller roligt. Då är det bättre att ha något som man tycker är kul och blir glad av, säger Frida Lejon, student på Karlstads universitet.

P4 Värmland kollar arbetslösheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista