1 av 2
Arbetslösheten gav Fredrik Lundin nya möjligheter.. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Karaktären Bärgarn från den animerade filmen Bilar pryder Fredriks bröst. Foto: Sara Johansson/SverigesRadio.
P4 Värmland kollar arbetslösheten

Fredrik fick ny karriär efter utbildning

Fredrik Lundin: "Jag trodde jag var med i dolda kameran"
3:59 min

Att bli arbetslös kan ha förödande konsekvenser. Men när 31-årige Fredrik Lundin från Sunne stod utan jobb fick han möjligheten till en positiv nystart i livet.

– Först var det jätteskönt att vara arbetslös, men efter ett par dagar kände man att det inte var så glamoröst och kul. Det var en stressande situation och man klättrade på väggarna, säger han.

Efter att ha haft tillfälliga och osäkra jobb som svetsare under många år fick Fredrik nog. Han skrev in sig på Arbetsförmedlingen.

– Jag kom in och anmälde mig som arbetslös och sa att jag var tvungen att få något att göra. Jag ville kunna stå på egna ben, berättar han.

Till sin förvåning fick Fredrik möjligheten att förverkliga en av sina yrkesdrömmar. Han fick en fyra månader lång yrkeschaufförsutbildning betald av Arbetsförmedlingen. Nu arbetar han som bärgningstekniker, ett jobb som han trivs väldigt bra med.

– Det platsar under drömyrkeskategorin. Ingen dag är den andra lik. Jag tycker om att vara där det händer, när det händer, säger han.

Två år har gått sedan Fredrik fick sin nya utbildning och han minns fortfarande känslan när han fick beskedet.

– Den julklappen jag fick, det var ett guldläge. Det är en känsla  som jag aldrig kommer att uppnå igen. Det var underbart, berättar han.

P4 Värmland kollar arbetslösheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".