Anita Bergström jobbar idag på halvtid som skoladministratör i Kristinehamn. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio
P4 Värmland kollar arbetslösheten

Arbetsförmedlingen gav Anita hopp om att få jobba igen

"Jag trodde aldrig jag skulle komma tillbaka"
1:28 min

Arbetsförmedlingen hjälpte Anita Bergström att komma ut på arbetsmarknaden igen. Efter sju år som arbetssökande och en kamp mot en sjukdom som innebar nedsatt arbetsförmåga, fick hon tillslut modet att byta riktning.

Anita Bergström är 48 år och jobbar idag som skoladministratör i Kristinehamn. Hon är i grunden utbildad socionom men slutade på grund av sin sjukdom. Anita sorterades snabbt in i ett fack eftersom hon med nedsatt arbetsförmåga inte kunde jobba 100%.

- Jag trodde väl aldrig att jag skulle komma tillbaka på arbetsmarknaden så jag arbetsprövade först och det funkade kalasbra. Jag är inte frisk men jag har haft en otroligt tur som haft arbetsförmedlingen som trott på mig. Att det skulle funka, säger Anita Bergström.

Det finns ingen direkt statistik på hur många arbetssökande som arbetsförmedlingen sätter i arbete varje år, men prognosen inför 2014 beräknas vara positiv för de arbetssökande. Under 2014 beräknas antalet inskrivna arbetslösa minska med 600 personer i Värmland och Arbetsförmedlingen ser även en ökad satsning på arbetslösa personer med exempelvis nedsatt arbetsförmåga som hamnat i samma situation som Anita.

Och för Anita är arbetet det som får henne att känna sig vid liv.

- Det är ju viktigt för självkänslan att ha ett sammanhang. Jag kan gå och fika med mina arbetskamrater. Känslan att vara en del av någonting, säger Anita.

P4 Värmland kollar arbetslösheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".