Region Värmland ställer in konferens med omdebatterad konsult

1:39 min

Region Värmland ställer in en planerad konferensdag, som skulle ha letts av vd:n för företaget Kommunlex. Enligt TV4:s Kalla Fakta lär företaget kommuner hur de ska bli striktare och hitta sätt att säga nej till stöd till funktionshindrade, och det får nu Region Värmland att agera.

– Vi har beslutat att inte genomföra konferensen. Med det som har hänt de senaste dagarna känns det viktigt att det reds ut först, och sedan får vi se vad som kommer efter det, säger regionrådet Tomas Riste (S).

LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, handlar om att alla ska ha goda levnadsvillkor, och att den som behöver det kan få till exempel personlig assistans, ledsagare eller stödfamilj.

Men det här kostar mycket pengar, och enligt TV4:s Kalla Fakta har det på senare år blivit vanligt att kommuner tar hjälp av konsulter för att hitta sätt att ge avslag till funktionshindrade. Kommunlex är de som anlitas flitigast bland företagen som erbjuder LSS-utbildningar.

I en inspelning med dold kamera från en föreläsning beskriver Kommunlex vd Jonas Reinholdsson människorna LSS-lagen handlar om som "en förhållandevis liten grupp som äter upp mycket pengar".

Vd:n har inte låtit sig bli intervjuad i Kalla fakta, men i ett pressmeddelande tillbakavisar han bilden som ges. Han skriver att det är direkt osant att Kommunlex reser runt och ordnar avslag, och menar att företaget görs till syndabockar för en kritik som borde riktas mot lagstiftaren för en skärpt lagstiftning och hårdare praxis.

Men programmet har väckt starka reaktioner. Och nu har alltså Region Värmland bestämt sig för att ställa in en konferensdag som skulle ha hållits i januari, med Kommunlex vd som dragplåster.