Krumbukter är det mest omdiskuterade cykelkonstverket av de fem längs älven. Ingela Wessmark, konstsekreterare och konstnärerna Karin Westermark och Anders Hellström tycker att konst ska väcka reaktioner. Foto: Annika Ström/ Sveriges Radio

Omstridd cykelkonst invigs

3:43 min

På tisdagskvällen invigs Karlstads kommun satsning på konst på cykelvägar - som vissa menar är farlig. Konstnärerna bakom den första sträckan, Krumbukter, var inte beredda på den stora uppmärksamheten.

Under hösten har cykelvägen från Operan i Karlstad längs älven till Skåre prytts med konst och det har kommit både ris och ros längs vägen. Nu är alla fem verken klara, det har kostat ungefär en miljon kronor, och under tisdagskvällen är det invigning på Arenan i Bibliotekshuset med paneldiskussion med konstnärer, företrädare, politiker och tjänstemän.

- Alla kan inte älska all konst. Nu har vi testat något helt nytt, säger Ingela Wessmark, konstsekreterare Karlstad kommun.

Konstnärerna bakom den första etappen är Karin Westermark och Anders Hellström. De vill ge en eloge till Karlstads kommun för den unika konstsatsningen.

Det finns en förklaring till det kringelikrokiga linjerna.

- Vi gick tillbaka till våra egna minnen när man lärde sig cykla, säger Karin Westermark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista