Värmlandspolisens operative chef Rolf Sandberg vid den presskonferens som inleddes 13:00. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Dödsskjutningen i Geijersholm

Polisen: "Man hann inte skjuta varningsskott"

Hör HELA presskonferensen här
14 min

Polisen gav idag sin bild av vad som hände i Geijersholm utanför Hagfors igår kväll. En man från Somalia, som kom till boendet i torsdags, sköts då ihjäl när han med en kniv i handen gick till angrepp mot polismännen.

–  Man hann inte skjuta varningsskott, säger polisens operative chef Rolf Sandberg.

Rolf Sandberg, Värmlandspolisens operative chef, inledde presskonferensen på polishuset i Karlstad med en sammanfattning av vad som hänt:

– En polispatrull som fanns i närheten av flyktingförläggningen kallades till platsen i samband med att det var bråk vid förläggningen. En man hade blivit misshandlad genom att få ett slag eller några slag i huvudet. Ambulans var också på väg. Polisen körde relativt snabbt till platsen och kom strax före ambulansen.

– När polisen kom till platsen var det folk ute vid det hus där händelsen ägde rum. Vi den ena ingången (av två) fanns det människor som informerade polisen. Vid den andra ingången till fastigheten stod en man och bankade på en dörr, han verkade ha ett föremål i handen. Efterhand visade det sig att det var den man som misshandlat en annan man. Mannen som bankade på dörren var den som senare blev skjuten.

– Polispatrullen kunde konstatera att mannen var beväpnad med kniv. Polisen närmade sig mannen och försöker påkalla hans uppmärksamhet genom att säga "Polis, vi vill prata med dig". Mannen vänder sig då mot polisen och går omedelbart till angrepp. Då ropar man "Stanna, polis. Stanna, polis". Avståndet är ganska kort och det ser ut som att mannen ska lägga ner kniven och han böjer lite på benen, men sen fortsätter han att springa mot polisen.

– En av poliserna avlossar då ett skott och som han vet inte om det träffar. Mannen fortsätter då med kniven i högsta hugg mot en av poliserna som då avlossar ett skott som träffar mannen och han segnar ner. Ambulansen är på plats och personalen hämtas dit. De försöker återuppliva mannen utan att lyckas. Händelsen inträffade utomhus och platsen är för närvarande avspärrad för teknisk undersökning. Den undersökningen görs av tekniker från Örebro. Redan inatt kontaktades riksenheten för polismål och dess jouråklagare som ska utreda ärendet.

– Varför sköt man inte varningsskott. Ja, man hann inte skjuta varningsskott. Direktverkande eldgivning är också en nödvärnsskjutning. Vi vet också i det här yrket att vi kan bli utsatta för det här. Det är alltid tråkigt när man är tvungen att använda yttersta utvägen för att klara av en situation för att rädda eget liv. Det är beklagligt det som händer, men samtidigt upplever jag att detta var en nödvärnsskjutning.

Enligt Rolf Sandberg fick poliserna redan 21:40 igår kväll psykosocialt stöd och under förmiddagen har också en anmälan till Arbetsmiljöverket gjorts, då det är en rutin vid den här typen av händelser. Även företagshälsovården är inkopplad.

Rolf Sandberg berättade vidare att det var samma polis som avlossade sammanlagt två skott. Var första skottet träffade är oklart. Det andra skottet träffade "mannens framsida", enligt Sandberg.

Den somaliske man som sköts kom till anläggningen i torsdags. Han hade under kvällen, uppger Rolf Sandberg, bjudit in kamrater och det hade druckits alkohol.

På vilket avstånd mannen sköts ville inte Rolf Sandberg gå in på. Han säger dock att det sista skottet avlossades på "mycket nära avstånd".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".