Taxichaufförer kan sitta inne på den kompetens arbetsmarknaden saknar. Foto: Stian Lysberg Solum / TT
P4 Värmland kollar arbetslösheten

Många taxichaufförer är högutbildade

"Om jag var svensk skulle jag jobbat som civilingenjör"
1:29 min

Många taxichaufförer som är välutbildade påpekar svårigheterna att få jobb inom de yrken som de utbildat sig till. Trots att arbetsmarknaden i dag har en stor brist på bland annat lärare, civilingenjörer och tekniker, sitter många taxichaufförer med mångårig kompetens inom yrkena.

Brankovic kom till Sverige som 44 åring och har kört taxi i snart 12 år. Han är utbildad civilingenjör i sitt hemland men tvingades skola om sig för att få jobb i Sverige.

- Om jag var svensk skulle jag jobbat som civilingenjör, men det är inte lätt att få jobb även om man har stor erfarenhet. Då är det bättre att köra taxi, säger Brankovic.

Brankovic och Ahmad hade kanske aldrig valt att köra taxi om de fått jobba som civilingenjörer. Ahmad fick under sina första år några projektanställningar men ovisheten och bristen på jobb fick även han att byta yrke.  

- Från början när jag kom till Sverige var det jättedåligt med jobb i mitt yrke. Jag försökte hitta jobb men sen började jag köra taxi och öppnade en egen firma. Alla ska ha samma förutsättningar att få jobb som är utbildade, men så är det inte i Sverige, säger Ahmad.

För både Brankovic och Ahmad närmar sig pensionsåldern och de båda känner sig nöjda med att köra taxi. Men för Rahmani, som utbildat sig både i Sverige och i sitt hemland, brinner fortfarande hoppet om att en dag jobba som lärare.

- Jag skulle gärna fortsätta jobba inom skolan. Jag har haft intervju två tre gånger men tyvärr så har jag inte hittat något. Taxi är ju ett jobb i alla fall. Man ska vara glad att man har ett jobb, säger Rahmani.

P4 Värmland kollar arbetslösheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".