De boende erbjöds att flytta - alla vill stanna i Geijersholm

2:04 min

De som bor i flyktingboendet i Geijersholm har efter tisdagskvällens dödsskjutning erbjudits möjligheten att byta till något annat boende, men alla vill stanna. Det uppger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

– Vi har haft en dialog med de boende under dagen och erbjudit de personer som eventuellt känner obehag att få byta boende, eftersom händelsen kan vara förknippad med platsen, men det finns ingen som vill flytta. Man trivs bra där ute, säger Fredrik Bengtsson.

Migrationsverket hade personal på plats på flyktingboendet i Geijersholm nära Hagfors i natt och i morse. Fredrik Bengtsson säger så här om hur de boende har upplevt det hela.

– Det har varit väldigt blandat. Den samlade bilden är ändå att man är balanserade, även om man är skakad över vad som har hänt.

Mannen som sköts ihjäl hade kommit till Sverige ensam, han hade alltså ingen familj på boendet i Geijresholm, och han hade bara bott där sedan i torsdags.

Totalt har Migrationsverket 38 platser i 18 lägenheter i Geijersholm, men man har ingen bemanning där i vanliga fall, och någon anledning att ändra på det ser inte Fredrik Bengtsson.

– Det här rör sig om helt vanliga lägenheter, i helt vanliga hyreshus, där asylsökande får disponera lägenheterna under asylprocessen, precis som svenska människor bor i lägenheter. Har man inställningen att vi ska ha personal eller vakter på plats, då har man som utgångspunkt att de här människorna skulle vara mer våldsamma än andra, säger Fredrik Bengtsson.

– Tar man boenden av mer tillfällig karaktär, där många asylsökande är koncentrerade i andra typer av boenden, där har vi alltid personal på plats. Men vi får inte glömma bort att vi har ungefär 50000 asylsökande inskrivna i mottagningssystemet, det motsvarar en medelstor svensk stad. Och tittar man på antalet incidenter kopplat till våra boenden jämfört med en medelstor svensk stad så händer det väldigt lite på våra boenden, tillägger Fredrik Bengtsson.