Hagfors vill att Migrationsverket bemannar mer

1:07 min

Mikael Dahlqvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Hagfors, är kritisk till Migrationsverket. Det efter att en asylsökande i förrgår sköts till döds vid flyktingboendet i Geijersholm. Han anser att det är oansvarigt att lämna så många människor ensamma på ett boende.

– Det tycker jag är rimligt med tanke på att i vår kommun bor just nu närmre 700 asylsökande. Det skulle ju finnas bemanning på ett helt annat sätt för att framförallt lösa mindre problem. Sådana här extrema situationer som hände igår kväll, det kan hända i alla fall, men det finns så mycket annat som kan lösas på ett mycket bättre vis, säger Mikael Dahlqvist.

Mikael Dahlqvist har i hop med Filipstad, Storfors, Grums och Säffle försökt på Migrationsverket att bemanna sina boenden. Efter påtryckningar har migrationsverket öppnat ett kontor i Hagfors som är bemannat några timmar, två dagar i veckan, men det räcker inte. Problemet är, enligt Mikael Dahlqvist, att besluten inte tas lokalt.

– Det är en väldigt toppstyrd organisation så det är svårt att få med sig ledningen för Migrationsverket i Sverige på vissa idéer, säger Mikael Dahlqvist.