Korruption i orkanen Haiyans spår

1:27 min

Orkanen som svepte in över Filippinerna har krävt 4 500 dödsoffer, enligt en FN-talesman idag. På plats finns Roger Waage från Arvika som vi har hört berätta tidigare under veckan. Det har gått nästan en vecka sedan katastrofen slog till, men räddningsarbetet har försvårats, bland annat av korruption.

– Det finns mat för de som kan betala, berättar han.

Roger har tillgång till båt och han bestämde sig direkt efter att orkanen dragit fram att han skulle ge sig ut till öarna utanför kusten för att hjälpa människor men han har ännu inte kommit iväg. Den utbredda korruptionen i landet har hittills satt stopp för ett effektvit hjälparbete, menar Roger Waage.

– Vi har pratat med borgmästaren i Coron, men vi har trots detta inte fått tillgång till mat så att vi kan börja köra ut den till öarna, säger han.

Roger och hans sällskap tar nu därför saker i egna händer. För egna och insamlade pengar har de nu köpt mat som de ska fördela bland lokalbefolkningen.

– Tanken är att vi ska stanna till vid de små öarna och se hur hjälpbehovet ser ut där. Det som är viktigt nu är att alla människor får tillgång till mat, rent vatten, mediciner och kläder och inte bara de som kan betala för sig, säger han.