Karlstads kommun tvingas backa från SFI-löfte

1:33 min

Tidigare har Karlstad kommun garanterat att alla flyktingar som kommer hit ska få svenska för invandrare-undervisning inom en månad.

Nu flaggar kommunen för att man inte kan hålla det löftet. Anledningen är för få behöriga lärare.

– Det handlar om att vi ska kunna tillhandahålla behöriga SFI-lärare. Kommer det tillräckligt många flyktingar på en gång så klarar vi inte det, säger Göran Nilsson (M), ordförande i Karlstads- Hammarö gymnasienämnd.

Enligt Karlstad kommun pekar alla nationella prognoser mot en ökad flyktinginvandring. Göran Nilsson menar att detta kommer att betyda att kommunen får svårt att hålla löftet om SFI-undervisning max en månad efter ankomst till Karlstad.

Därför beslutar Karlstad-Hammarö gymnasienämnd idag att man ska ta bort garantin, men ambitionen har man fortfarande. En ambition som är högre än att bara hålla sig till lagen som säger att undervisningen måste börja inom de tre första månaderna.

Anledningen till att man inte kan garantera SFI-undervisning inom en månad har inte med pengar att göra. Det handlar om att man inte har tillräckligt mycket behörig personal.

Soheila Fors driver Tehusen i Karlstad och Karlskoga där man bland annat, på egen hand, driver svenskaundervisning för invandrarkvinnor. Denna undervisning hålls av en lärare tillsammans med ungefär 25 olika volontärer.

Fors menar att det är centralt att lära sig svenska så fort som möjligt, men vem man lär sig det av är inte lika viktigt.

– Vi ska inte ha så många krav när vi ska hjälpa andra. Det finns många eldsjälar i Karlstad som vill ställa upp och hjälpa till, säger Soheila Fors.