Fina priser till Karlstads kommun och landstinget

1:03 min

Karlstads kommun blev igår kväll årets svenska IT-kommun. Även landstinget i Värmland prisades, med utmärkelsen Götapriset, för ett projekt för minskat krångel i vården.

Priserna delades ut på Kvalitetsmässan i Göteborg.

Bakom utmärkelsen årets IT-kommun står Sveriges kommuner och landsting, Kvalitetsmässan, Digitaliseringskommissionen, Microsoft, Vinnova, IT- och telekomföretagen och Dagens Samhälle.

Karlstad får priset för sitt arbete med att utveckla och förbättra kommunens verksamheter och service med hjälp av IT. Juryn skriver i sin motivering att man "hjälper till att bygga det goda samhället samtidigt som man kan sänka kostnaderna och öka effektiviteten". Priset är en statyett och 50 000 kronor.

– Det här var ett bevis på att det vi gör är rätt och att vi når dit vi vill, säger Karlstads kommuns IT-chef Inge Hansson.

Och på samma mässa vann landstinget i Värmland Götapriset, för ett projekt för minskat krångel i vården. Priset delas ut till landets bästa utvecklingsprojekt i offentlig sektor, och det är bland andra Sveriges kommuner och landsting, Göteborgs stad, Svenskt näringsliv och Ledarna som står bakom det priset.

Juryn motiverar priset med att landstingets Abba-projekt "innebär en enklare och effektivare process för patientanmälan och betalning. Abbaprojektet visar att det går att minska landstingets kostnader och samtidigt öka servicen för patienterna".