Värmlänska kommuner missar skatteinkomster

Arbetspendlingen från Sverige till Norge kan ge ekonomiska problem för dom värmländska gränskommunerna Årjäng, Eda och Torsby. En stor del av pendlarna jobbar i Oslo, framför allt inom byggsektorn, och betalar inkomstskatt i Norge.

Gränskommunerna på båda sidor riksgränsen är vad som skulle kunna kallas ett gemensamt skatteområde. Dvs att en Edabo som arbetar i Skotterud och har hela sin inkomst i Norge, men bostaden i Eda, betalar skatt i Sverige och ger därmed kommunen en skatteinkomst. Men om denna Edabo däremot jobbar i Oslo, så betalas skatten i Norge och Eda kommun har därmed kostnader, för t ex kommunal service, men inga skatteinkomster för en sån pendlare. Och det är ganska många gränspendlare som jobbar just i Oslo. Totalt har pendlande edabor inkomster på runt 150 miljoner kronor i Norge - det är nästan 20 procent av inkomsterna för befolkningen i Eda kommun. Förutom minskade skatteinkomster innebär inkomsterna på andra sidan gränsen statistsika problem. Så sent som förra veckan basunerades det ut att unga edabor var bland landets fattigaste. Hur den statistiken skulle förändras om även norgeinkomsterna på 150 miljoner kronor räknades med, är lätt att förstå. För kommunledningen i Eda är den offentliga statistiken förstås ett problem - den ger en negativ bild, samtidigt som gränstrakterna just nu har en mycket het arbetsmarknad med stark framtidsoptimism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".