Holm över drömhöjd

Holm avslutade söndagens tävlingar med ytterligare en svensk guldmedalj. Med ett fantastiskt hopp på 2,40 slog han såväl ryssen Rybakov som sitt eget personbästa.

Det blev en rafflande höjdhoppsfinal mellan Stefan Holm och ryssen Jaroslav Rybakov. Från höjden 2,30 var Holm och Rybakov de enda felfria hopparna kvar i tävlingen.

Det såg länge ut som om Rybakov skulle dra det längsta strået, inte minst då han klarade 2,36 på första försöket och tvingade Holm att avstå för att spara sina chanser. På 2,38 klarade båda hopparna på andra försöket – Holm gjorde sitt livs hopp och gled över ribban med flera centimeters marginal.

Efter 2,38 var resten av kvällen Stefan Holms. Svensken klarade 2,40 i sitt andra försök, ett fenomenalt hopp som innebar personbästa och ett svårslaget rekord. Bara Patrik Sjöbergs gamla svenska rekord på 2,41 står över.

Holm blev den tionde höjdhopparen i världen att klara 2,40. Rybakov fick nöja sig med 2,38 och en andraplats. Trea blev ryssen Pavel Fomenko på höjden 2,32.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".