1 av 3
Johan von Schéele, styrelsens talesperson, vittnar om att det varit en tung höst i skolan. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Niclas Wargren, åklagare i Lundsbergsmålet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
3 av 3
Foto: Jessica Gow/TT.

Lundsbergsrättegången startar i dag

1:30 min

I dag börjar rättegången mot de nio elever och en ur personalen på internatskolan Lundsberg som åtalades för en så kallad nollning på skolan förra hösten.

– Det har varit en tung höst. Det är klart att alla inblandade har varit väldigt ledsna och tyckte det varit väldigt jobbigt, säger Johan von Schéele, styrelsens talesperson.

Det var i augusti förra året under en nollning som några äldre elever hotade att bränna fyra yngre elever med ett strykjärn på Lundsbergs internatskola. Det hela slutade med att en 14-årig kille fick föras till sjukhus med en brännskada av andra graden.

I höstas åtalades nio elever och en ur personalen för bland annat olaga hot och ofredande. Två åtalas också för vållande till kroppsskada efter den här nollningen.

De nio åtalade eleverna har efter händelsen hela tiden gått kvar på skolan och så har även dom fyra målsägandena gjort

– Eleverna har hanterat det här bra. Samtliga elever som fanns på skolan har gått kvar på skolan. Vi känner ett starkt stöd från eleverna, föräldrarna och personalen, alla vill att skolan ska fortsätta att verka, säger Johan von Schéele, styrelsens talesperson.

Hur skolan kommer att agera när rättegången är över och domen kommer, vet inte Johan von Schéele.

– Vi kan inte göra någoting innan vi vet hur bedömningen ser ut från domstolens sida och när man kommit överens om vad var det verkliga händelseförloppet, säger Johan von Schéele, styrelsens talesperson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista