Foto: Pontus Lundahl/Polisen/TT.
Norge

Norsk supertull tar många smugglare

1:30 min

Norska tullen i Kongsvinger tog förra året 60 procent av hela norges haschbeslag. Detta samtidigt som amfetamin, marijuana och kathbeslagen som smugglas över värmlandsgränsen in i Norge ökade markant.

Mycket beror på den nya tullstationen i Magnormoen som kan kontrollera och avsläja hela långtradare på en gång med röntgen.

Förra året gjorde tullen i Kongsvinger ett beslag på 150 kilo hasch vilket motsvarar 60 procent av de samlade norska beslagen. Överlag så ökade narkotikaflödet över värmlandsgränsen in i Norge kraftigt, från 38 beslag 2012  till 54 beslag förra året. Mest ökade tuggdrogen Khat, från 200 kilo till ett ton.

Vin och starksprit minskade något, medan ölet fortsätter att flöda in. Det ökade 2013 med 10.000 liter om man jämför med året före från 38.000 liter till över 47.000 liter. Men trots att den nya tullstationen i Magnormoen är europas modernaste så behövs det mer tullpersonal enligt Morten Nystuen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista