Anna Lycke. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio.

Smaksensationer och intensiv träning årets trender enligt Anna Lycke

9:35 min

Grönsakerna kommer att byta plats med kött och fisk när årets måltider planeras. I varje fall om man ska tro Anna Lycke, kock och journalist, som spådde årets trender i förmiddag idag.

Det är vår fortsatta miljömedvetenhet som orsakar denna flytt av prioriteringar i måltidsplaneringen, spår Anna Lycke. Vi fortsätter att dra ner på kött och ser mer på det gröna.

– Många erkända kockar utgår från grönsaken och säsongen, sedan blir köttet och fisken ett tillbehör. Det finns bara vinster med det - man får en behaglig mättnadskänsla, man får ett bra näringsinnehåll i maten och det skonar miljön.

En annan trend för året är mathybrider, alltså frukt eller grönsaker som genetiskt korsats, som jordgubbe/ananas, plommon/aprikos eller broccoli/sparris. Och så spår Anna att vi fortsätter leta efter spännande smakupplevelser.

– Det ska va smaker influerade helst från Asien, som ingefära och chili, lite främmande men ändå goda, säger Anna Lycke. Chili i choklad eller köttbullar till exempel.

Och vill man bjuda på en riktigt trendig middag 2014 tycker Anna Lycke att man ska servera egenodlade ingredienser, välgjord mat, gärna slowcooking och med någon hybridgrönsak. Det hela avrundas med en spektakulär dessert och ett ekologiskt rödvin till.

– Då är man riktigt 2014!

Vad gäller träning så är detta nya år som alla andra - träningslokalerna är välfyllda så här veckorna efter nyårslöftena. Men Anna tycker vi ska fokusera mindre på vad vi äter kring jul och i stället se till att vi äter nyttigt och gott resten av året. Och träningsformen för året är intensiv under kort tid.

– Det är de högintensiva korta passen, HIT, som kommit till Sverige. Man tränar i 20-30 minuter med snabba intervaller med flera övningar och repetitioner. Det ger bra resultat på kort tid, för vi är ju lite otåliga. Vi vill ju ha resultat på kort tid.

Andra träningstrender är att skaffa sig personlig tränare, PT. Dyrt, kan tänkas, men Anna Lycke tror det kan vara värt det att få tips om just de övningar man behöver. Även yoga är fortsatt inne, som ett bra komplement till vårt stressiga samhälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista