Elin Björck, Daria Jodat och Tor Våge. Foto: Mari Stenström, Sveriges Radio.

Panelen gissade rätt om youghurtfrukten men föredrar naturell

Panelen om youghurt: "Den kändes inte lika sliskig."
16 min

Det blev inget lätt jobb för Konsumentpanelen idag att komma överens om vilken fruktyoughurt som var godast. Däremot lyckades de väl med att gissa vilken sorts frukt det var, eller skulle vara, i youghurten de fick testa i förmiddagsprogrammet.

Dagens konsumentpanel bestod av krögaren Daria Jodat, kommunikationskonsulten Elin Björck och trubaduren och författaren Tor Våge. För Daria Jodat är youghurt mest till matlagning, och då förstås naturell. Hemma hos fyrabarnspappan Tor Våge finns ofta fil eller youghurt på frukostbordet. Elin Björck fick uppgiften att beskriva hur en youghurtförpackning skulle se ut enligt henne och önskade då ljusa färger och tydlighet om vad som ingår.

– Jag vill kunna se skillnad som konsument vilken typ av produkt det är, säger Elin Björck. Gärna någon kossa så det känns äkta, och en ekostämpel, då handlar jag.

Så var det smakardags och skålar med fyra youghurtsorter ställdes fram. Valio fruktyoughurt mango, Skånemejerier extra frukt äpple och kvitten, Arla Yoggi jordgubb och smultron samt ICA youghurt persika och passion. De hittade lätt att alla frukter i testerna utom kvitten (en sorts äpple) och passionsfrukt.

Åsikterna om vad som var gott och inte gick starkt isär. Till exempel föredrog Daria jordgubb- och smultronprodukten medan Elin sammanfattade den i ett kort och kärnfullt "Blä!". En viss skepsis fanns också kring hur mycket frukt, och i så fall vilken sort, det egentligen fanns i produkterna. De var alla överens om att naturell youghurt med egen smaksättning är den bästa lösningen.

Tor Våge avrundade programmet med att sjunga sin tolkning av låten Georgia on my mind, passande nog döpt till "Youghurt".

– Youghurt, youghurt, i fil for you...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".