Strykjärnet som användes under "nollningen". Foto: Polisens förundersökningsprotokoll.

Försvaret: "Fanns ingen avsikt att skada eleverna"

Försvaret: "Ingen avsikt att bränna"
1:37 min

I dag inleddes rättegången vid Värmlands tingsrätt mot de nio elever och en ur personalen på Lundsbergs internatskola som står åtalade efter en nollning på skolan där ett strykjärn var inblandat.

Rättegången handlar om det som hände i augusti förra året under en tradionsenlig nollning där nio äldre elever försökte skrämma fyra yngre med att de skulle brännas med strykjärn. Det hela slutade med att en 14-årig pojke fick föras till sjukhus med brännskador av andra graden på ryggen.

Under rättegångens första dag berättade de utsatta eleverna vad som hänt. Staffan Brandt, mälsägandebiträde till den pojke som brändes med strykjärn åberopar ett skadestånd på drygt 35 000 kronor.

Bland annat berättade den 14-åriga pojke som fick brännskadan om hur han upplevde det hela. Han kände inte till att det var en nollning, han blev chockad och rädd. Han visste inte om det var skoj eller allvar när de nio äldre elever trängde sig in på hans rum.

Försvarsadvokaten Hans Berglund säger att det inte fanns någon avsikt att bränna eleverna med strykjärnet. Samtliga nio åtalade elever nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".