Marinas exsambo på väg in till häktningsförhandlingen i Högsta domstolen. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Marina-fallet

Ny rättegång för Marinas misstänkte mördare startar idag

1:36 min

Idag står han återigen inför skranket. Den numera 40-årige man från Karlstad som frikändes både av tingsrätt och hovrätt för mordet på Marina Johansson i Spekeröd, men som åtalades igen efter att kroppen hittats.

Sent i juli 2010 försvann Marina Johansson från sitt hem i Spekeröd.

En vecka efter försvinnandet greps hennes före detta sambo, som fortfarande bodde kvar i huset, misstänkt för att bragt henne om livet.

Han släpptes en vecka senare i brist på bevis eftersom kroppen inte hittats.

Ett knappt halvår senare hittades stora mängder blod i Marinas säng som polisen tidigare missat, och då beslöt åklagaren att häkta mannen igen för mord.

Fortfarande ingen kropp men åklagaren hävdade i rättegången i tingsrätten på hösten 2011 att mängden blod och ett misstänkt kulhål i väggen vid sängen räckte för att förstå att Marina blivit mördad och att allt pekade på att den före detta sambon hade gjort det.

Mannen nekade och både Uddevalla tingsrätt och senare hovrätten friade mannen eftersom det inte gick att utesluta att någon annan utfört mordet och något mordvapen hade man inte hittat.

När organisationen Missing People 2012 hittade kroppen gömd intill en skogsväg inte långt från Marinas hem, gjordes ett genombrott i utredningen och den idag 40-årige mannen greps igen i november förra året efter att Högsta Domstolen beviljat resning i målet.

Idag börjar rättegången där hovrätten under sju dagar kommer att få höra 24 vittnen och flera nya uppgifter som kommit fram sedan Marinas kropp hittades.

Uppgifter som ledde fram till Högsta Domstolens beslut att ta om rättegången eftersom de enligt HD:s resonemang, hade kunnat bidra till en fällande för 40-åringen om de hade varit kända tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista