Alla småskaliga kraftverk byggda före 1999 som tex krafterket i Torsby ska söka nya miljötillstånd som kan jämföras med ett nybygge. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Värmland

Gamla kraftverk hotas av nytt statligt förslag

1:29 min

2000 vattenkraftverk i Sverige kan komma att få omprövas och söka nya moderna miljötillstånd enligt ett statligt förslag. Det gäller alla kraftverk byggda före år 1999, och för ett år sen köpte Arvika kommun 26 kraftverk varav 23 är i produktion av Fortum för 157 miljoner kronor, alla byggda före 1999.

Det är en statlig utredning som nu föreslår att alla vattenkraftverk byggda före 1999 ska söka nya moderna miljötillstånd, som om det vore ett nybygge. Idag finns det cirka 2000 småskaliga kraftverk byggda före 1999 och som står för tre procent av den svenska elproduktionen, och för ett år sen köpte Arvika kommun 26 kraftverk av Fortum för 157 miljoner kronor.

– Alla faller inom ramen för omprövning säger Lennart Rönning vd för Arvika kraft.

Tre är tagna ur produktion, men resterande 23 är byggda före 1999 varav ett byggdes 1899 måste söka nya miljötillstånd jämförbart med ett nybygge, något som kommer att minska elproduktionen tror Lennart Rönning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista