Thailändska bärplockare under ett möte i Lesjöfors i somras. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio

Bärplockarna får sin lön efter rättegång

Thailändska bärplockarna får sin lön
1:35 min

Drygt hälften av de thailändska bärplockare som blev utan lön i somras i Värmland och Västerbotten har idag nått en förlikning med det thailändska bemanningsföretaget, M Phoenix Enterprise.

Det skedde i rätten i staden Korat i Thailand.

Lönen till drygt 200 bärplockare ska betalas ut den 20 januari, enligt överrenskommelsen, berättar en av bärplockarna Somsak Samoesap.

Företaget har accepterat att betala 246 000 bath, eller runt 48.000 kronor till de drygt 200 bärplockare som protesterade mot uteblivna löner i  Sverige i september, säger Somsak. Men sen ska skulder för resor mat och bensin dras av summan. Kvar blir mellan 15 000 och 23 000 kronor var. Det motsvarar mellan 5 och 10 månadslöner för en lantarbetare i Thailand.

– Det är en bra dag, säger Somsak.

Det var första gången som bärplockarna fick möta representanter från företaget. Och det blev känslosamt i rätten, säger han. De var 450 som kom till Sverige med det thailändska bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise i somras.

Nästan ingen har hittills fått betalt. Nu är det de 200 som protesterade på en parkeringsplats i Umeå i september som ska få lön, plus ytterligare ett 50-tal som anslutit sig till protesterna hemma i Thailand.

Men läget är oklart för resterande 200 som inte heller fått någon lön. Även om det är en bra dag idag för Somsak Samoesap så kommer han inte att fira förrän han fått pengarna i handen, berättar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".