Lundsbergselever på väg in till rättegångssalen. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Misstänkta Lundsbergselever: "Pressades utföra nollning"

1:36 min

I förmiddags fortsatte rättegången mot de nio elever och en anställd vid Lundsberg som står åtalade för bland annat olaga hot. De åtalade eleverna vittnade om att de kände sig pressade, bland annat av förre rektorn, att utföra en "nollning".

Tre elever som var med och nollade de nya eleverna på skolan berättade idag att de kände en press från omgivningen att utföra en traditionsenlig nollning på skolan. De ville aldrig riktigt det här, lät de rätten få veta.

Eleverna berättade att de hade hört talas om en skröna om att använda ett strykjärn i nollningen. Det var nåt som skulle vara kul och lite busigt. Det fanns aldrig nån tanke på att skada någon och alla åtalade elever nekade till alla anklagelser om brott.

Den anställde, som också vittnade under torsdagsförmiddagen, hade godkänt att eleverna använde ett strykjärn. Även han nekade till brott och menade att den före detta rektorn på skolan hade godkänt nollningen och att den fick vara "spännande".

Den anställde berättade för tingsrätten att han "kände sig kidnappad av situationen" - han hade, menade han, inget mandat att att säga nej för det var rektorns ord som gällde.

Från dom åtalades sida läggs alltså stor vikt vid att den tidigare rektorn Staffan Hörnberg hade godkänt en nollning som skulle vara "spännande". Men den tidigare rektorn är inte kallad till rätten.

Åklagaren Niclas Wargren vill inte ställa upp på nån intervju idag, men säger att han inte tycker det är nödvändigt att den tidigare rektorn är på plats i rätten, bevisläget är tillräckligt starkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista