Skit inte i bajset - tipsa länsstyrelsen

0:54 min

Den skrala vintern har försvårat årets rovdjursinventering då det inte går att spåra i någon snö. Men med lite skit kan man komma långt. Nu vill länsstyrelsen ha tips om vargspillning.

Årets rovdjursinventering har varit har när omöjlig eftersom det varit mycket snöfattigt. Som alternativ till snöspårning kan man samla ett stort antal vargspillningar från olika ställen i länet och genom DNA-analys få fram värdefull information om vargreviren.

– Vi är mycket tacksamma för att få in rapporter om vargspillning runt om i länet. Hittar man spillning som man tror är från varg, låt skiten ligga och använd Rovobs eller Skandobs för rapportering. På så sätt har vi möjlighet att samla in provet så fort som möjligt, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen Värmland.

Vargspillning består oftast av en grov korv som ofta är cika en decimeter lång med svart - brun, ibland grå färg. Karaktäristiskt är även att den innehåller mycket pälshår och benbitar efter det vilt den har ätit. Doften är definitivt inte angenäm!