Internatschefen: "Ytterst är skolledningen ansvarig"

1:29 min

Skolledningen på Lundsberg brast i ansvar när den inte på allvar såg till att alla nya elever fick information om att en nollning skulle ske och att den var frivillig. Det sa internatchef Björn Söderman på rättegångens andra dag, torsdagen.

Internatchef Björn Söderman fick frågor från både åklagare och försvarsadvokater när det var hans tur att vittna under Lundsbergsrättegången. Söderman själv är inte åtalad för brott i samband med den nollning då en pojke brändes mes strykjärn men kände till att det förekom nollningar på skolan.

Han berättade också att det fanns en oro bland personalen över att eleverna fått tillstånd att genomföra nollningar utan att personalen var delaktig i planeringsarbetet om vad som skulle hända.

- Det har hänt förut att det blivit konflikter mellan elever och elevhemsföreståndare i det här frågorna, sa Björn Söderman.

Han anser att det är skolledningen som är ansvarig för rätt informationen skulle kommit alla till del men att man brustit.

- Det framgick inte hur de nya eleverna ska få veta att nollning ska ske och att det är frivilligt.

På åklagarens fråga om det är rimligt att en yngre elev själv ska förstå att nollningen är frivillig när ett gäng äldre elever kommer in på rummet svarar Björn Söderman:

- Nej.