Licensjakten på varg överklagas

Den beslutade licensjakten på varg i februari har nu överklagats av Världsnaturfonden (WWF), Naturskyddsföreningen och Svenska rovdjursföreningen.

Överklagan har skickats till förvaltningsrätten i Stockholm som tidigare har stoppat jakt på varg. Regeringen tog tidigare i vintras beslut om licensjakt på 30 vargar i Värmlands, Dalarnas och Örebro län.

– Vargjakten har upprepat ifrågasatts av EU-kommissionen, stoppats av svensk domstol och gång efter gång kritiserats av forskare som pekar på att fler vargar behövs om stammen ska överleva på sikt. Trots detta envisas regeringen en fjärde gång med att försöka driva igenom en licensjakt, något som i förlängningen syftar till ohållbart låga nivåer på vargstammen. Detta ger oss inget annat val är att åter överklaga frågan i svensk domstol, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

– Vi är ytterst förvånade över att regeringen genom Naturvårdsverket går på konfrontation med både EU och naturvårdsorganisationerna, och speciellt som motivationen för licensjakten är ytterst svag, säger Tom Arnbom på WWF.