Det milda vädret och att många har haft långa ledigheter kring jul och nyår har bidragit till rekordsiffrorna på Filmstaden, tror vikarierande biografchefen Anna Gustafsson. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Rekordmånga biobesökare på Filmstaden kring jul och nyår

Anna Gustafsson: "En stor bidragande orsak är att det har varit dåligt väder"
1:34 min

Filmstaden i Karlstad lockade rekordmånga besökare under jul- och nyårsperioden. Från juldagen till och med trettondagen såldes nästan 30 000 biljetter, vilket är högsta noteringen sedan Filmstaden invigdes för drygt 23 år sedan.

– En stor bidragande orsak är att det har varit så dåligt väder, eller grönt ska man kanske säga. Folk har inget att göra och då söker de sig till bion. Och även att det har varit en bra ledighet, folk har varit lediga länge, säger Anna Gustafsson, vikarierande biografchef på Filmstaden.

De tre mest sedda filmerna kring jul och nyår, både på Filmstaden i Karlstad och på SF:s samtliga biografer, var Hundraåringen, Hobbit del två, samt Sune på bilsemester. I Karlstad kom totalt 29494 biobesökare, vilket är den bästa siffran sen Filmstaden invigdes 1990.

Men helåret 2013 var inte lika lyckat. Filmstaden lockade knappt 250 000, vilket är sämre än de två föregående åren.

Den varma sommaren drog ner biosuget, tror Anna Gustafsson.

– Även där vädret alltså, det bidrog till att det blev lite lägre utslaget på hela året. Sedan har vi kanske inte haft den där starka repertoaren under året, kanske, som har dragit så mycket folk som vi har velat, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".