Karin Gullbring, djurskyddshandläggare, med sin kollega Carola Eriksson. Foto: Kristian Erskog/Sveriges Radio

Karin Gullbring håller koll på djuren i Värmland

1:34 min

80 beslut om omhändertagande av djur fattas varje år av länsstyrelsen i Värmlands djurskyddskontroll. De flesta besluten gäller herrelösa katter.

– De planerade kontrollerna görs i huvudsak på lantbruksdjur och hästar, medan anmälningarna till stor del gäller sällskapsdjur hos privatpersoner, förklarar Karin Gullbring.

650 djurskyddskontroller görs varje år av länsstyrelsen varav 50 procent av dom är så kallade "planerade rutinkontroller". Men om du väntar på att få besök av en djurskyddshandläggare för din hund så lär du få vänta förgäves. Privatpersoner som håller sällskapsdjur kontrolleras normalt sett inte, utan det handlar mer om lantbruk, hästgårdar, hunddagis och zoobutiker. Men ska du göra en anmälan så får du se till så den hamnar i rätt händer.

– Ja, är det så att grannens hund skäller eller att man tycker det är jobbigt att grannens katt går in i ens trädgård, då är det ärenden som hanteras av kommunens miljöförvaltning. Och är det så att man har sett någon slå ett djur så får man vända sig till polisen, då får man anmäla det som djurplågeri. Vi kan inte ta in några vittnesuppgifter.

Karin Gullbring berättar om tendeser som dåligt väder och kass ekonomi som en av de vanligare orsakerna till varför man börjar missköta sina djur. Man tappar orken helt enkelt. Och när personalen väl är på plats är det inte ovanligt att det förekommer hot.

– Det förekommer ju att folk blir upprörda att vi kommer. Vi kommer in till privatpersoner, det är känsliga situationer. Men det händer också att vi jobbar med polishandräckning och låter polisen hantera den biten så vi kan fokusera på våran arbetsuppgift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista