Lennart Andersson tycker att Vänern växer igen. Här står han vid en strandkant som helt tagits över av vassen. Foto: Sara Johansson/Sveriges radio.

Lennart ser hur Vänern växer igen

1:47 min

Vänerns stränder, skär och öar växer igen. Lennart Andersson är en av alla boende längs sjön som kan vittna om en dramatisk förändring genom åren.

– Det började då avregleringen på elen kom, hävdar han.

– Även topgrafin på botten har blivit annorlunda. Det växer upp sandbankar vi aldrig sett förr, säger Lennart Andersson.

Han tycker det är en enorm skillnad mot hur det var för 15-20 år. Det är framförallt vasstillväxten som är ett problem menar Lennart Andersson.

– Där vi står nu har vassen på 25-30 år brett ut sig cirka 100 meter ut i Vänern, säger han.

Problemet med att Vänerns stränder håller på att växa igen är känt och myndigheterna tar problemet på stort allvar.

En undersökning som Vänerns vattenvårdsförbund presenterade 2010 visade att småträden närmast vattnet ökat med osannolika 9 000 procent mellan år 2000 och 2009.

I höstas drog Länsstyrelserna i Värmland och Västra Götaland ett femårigt projekt för att förhindra att Vänerns stränder, skär och öar växer igen. 21 miljoner kronor satsas i projektet som fått namnet LIFE Vänern.

Bland annat ska man förbättra förutsättningarna för flera fågelarter, restaurera tallskog och göra områden tillgängliga för friluftsliv.

– Det är viktigt att också allmänheten gynnas av sådana här projekt. Min förhoppning är att våra insatser ökar förståelsen för och nyfikenheten på Vänern och dess skärgård. Genom att göra områdena tillgängliga för allmänheten hoppas jag att fler hittar hit och får njuta av vår vackra Vänerskärgård, sa Kenneth Johansson, landshövding i Värmland i ett pressmeddelande i juli förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista