Allmänpsykiatriska slutenvården vid Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/SVeriges Radio.

Psykiatriläkare larmar om kompetensflykt

Läkarna vid landstingets barn- och ungdomspsykiatriska klinik slår nu larm om kompetensflykt från psykiatrin. I ett brev till landstingsledningen skriver läkarna att dom är oroade för patientsäkerheten.

I brevet skriver läkarna att det under minst tio år varit känt att det varit årslånga köer för att få neuropsykiatriska utredningar.

Men läkarna anser att landstingsledningen inte har uppmärksammat detta och inte gett tillräckliga resurser för att man ska kunna minska väntetiderna och hjälpa familjer i rimlig tid

En del barn och ungdomar har svår psykiatrisk problematik och för dessa finns ett antal mycket kompetenta behandlare på kliniken.

Läkarna anser att landstingsledningen nu valt att helt fokusera på att uppfylla vårdgarantin för att få statliga pengar för kortsiktiga insatser.

Man har ålagt behandlare att delta i nybesök och bedömningar för att kliniken ska kunna ta emot så många nya patienter så fort som möjligt.

Det tas då bort värdefull tid för att behandla de svårast psykiskt sjuka barnen och ungdomarna.

Iden situation som nu uppstått har många behandlare valt att lämna kliniken och i brevet skriver läkarna att det som nu pågår är en försämring av möjligheterna att ge god behandling till dem som mest behöver den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista