Hagfors vårdcentral. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Stora lokaler gapar tomma på Hagfors vårdcentral

1:48 min

Delar av vårdcentralen i Hagfors har stått tomma i flera i år. I nuläget står ungefär 7 300 kvadratmeter tomt, vilket kostar Landstinget miljonbelopp varje år.

– Tomma lokaler kostar pengar. Ungefär 1,5 miljoner om året, säger Lars Nilsson som är Landstingets fastighetschef.  

Sedan 1992 så har olika avdelningar på sjukhuset i Hagfors successivt stängts eller flyttats. Idag är det totalt 7 300 kvadratmeter som inte utnyttjas. Men även om det kostar ungefär 1,5 miljoner kronor om året att ha lokalerna stå tomma, så kostar det ännu mer att renovera upp dem i så pass bra skick så man kan utnyttja dem på annat sätt.

I blana annat Säffle och Kristinehamn har landstinget också haft problem med stora lokaler som man inte haft någon användning för. Men i Kristinehamn har man nu bestämt sig för att flytta Folktandvården till en av de tomma lokalerna. Detta, istället för att hyra lokalen där folktandvården i Kristinehamn huserar idag, för nästan en miljon om året.

Men det här är inte en lösning som är aktuell för vårdcentralen i Hagfors menar landstingets fastighetschef Lars Nilsson.

– Än så länge har vi gjort bedömningen att den här kostnaden är lägre än att flytta dit någonting.

Hur ser lokalerna ut?

– Det är väldigt olika. En del av lokalerna har varit i bruk enda till december förra året och de är fullt funktionsdugliga. Andra har inte varit i utnyttjade på 12-13 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista