Anna Wall Rudin, privatekonomisk rådgivare. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio.

Bra börsår och fortsatt låg ränta, spår ekonomen

14 min

Fortsatt låg ränta, en framgångsrik svensk börs och ett tuffare år om man är arbetslös. Det var i korthet privatekonomiska rådgivaren Anna Wall Rudins spådom inför 2013 och den slog ganska väl in. Hennes teorier inför 2014 pekar åt samma håll.

– Med facit i hand är det lätt att säga att jag hade rätt, men det här är ju inte någon spikrak kurva, säger Anna Wall Rudin. Vi hade ett ganska oroligt år i maj-juni, med skakiga börser som sedan lugnade ner sig. Det blev ett bra svenskt börsår och riksbanken till och med sänkte räntan.

Orosmoln är bland annat de svenska hushållens höga skuldsättning, med till exempel bolån.

Inför 2014 tror Anna Wall Rudin på fortsatt låga räntor, men vill höja en viss varningsflagg för att den höga skuldsättningen kan göra att Finansinspektionen kan gå in och ställa högre krav på bankerna som kan göra att räntorna höjs.

– Vi tror fortsatt på ett positivt börsår, säger Anna Wall Rudin, vilket är viktigt eftersom vi svenskar har väldigt mycket pengar placerade i fonder, inte minst våra pensioner.

Och vad gäller bolånen är det ett bra läge att binda räntan, om man har osäkerhet i sin ekonomi och vill ha trygghet kring utgifterna.

– Kanske kan man lägga en större del på amortering i stället, säger Anna Wall Rudin. Då får man ner skuldsättningen och får ner räntekostnaderna, när räntorna stiger.

Enligt Anna Wall Rudin ska 2014 bli verkstadsindustrins år, som kommer att gynnas om efterfrågan från omvärlden ökar, vilket många bedömare nu tror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista