Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Christina Fjæraa Alfredsson, biomedicinsk forskare vid Karlstads universitet. Foto: Hedvig NIlsson

Antioxidant i röda bär och nötter får cancerceller att självdö

"Celldelningen minskade och vi såg en stor ökning av programmerad celldöd"
11 min

En syra som finns i röda bär och nötter får cancerceller att självdö. Det visar biomedicinska studier vid Karlstads universitet.

Forskaren Christina Fjæraa Alfredsson har presenterat resultaten i sin doktorsavhandling. Den cancerform som undersökts är Neuroblastom - Sveriges tredje vanligaste barncancersjukdom.

- Den stora upptäckten var att celldelningen minskade och vi såg en stor ökning av programmerad celldöd, berättar Christina Fjæraa Alfredsson.

Ellagssyra är en kraftig antioxidant och finns mest i hallon, jordgubbar, granatäpple, valnötter och mandlar. Några kliniska studier har ännu inte gjorts på cancerpatienter, men förhoppningen är att ellagssyra ska kunna komplettera strålning och cellgifter som behandlingsmetod mot cancer:

- Andra forskare tittar på om man kan tillverka biofilmer där man kan applicera det här lokalt på tumörerna genom att operera upp. Vi går mer och mer mot individualiserad behandling mot cancer, säger Christina Fjæraa Alfredsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".