Christina Fjæraa Alfredsson, biomedicinsk forskare vid Karlstads universitet. Foto: Hedvig NIlsson

Antioxidant i röda bär och nötter får cancerceller att självdö

11 min

En syra som finns i röda bär och nötter får cancerceller att självdö. Det visar biomedicinska studier vid Karlstads universitet.

Forskaren Christina Fjæraa Alfredsson har presenterat resultaten i sin doktorsavhandling. Den cancerform som undersökts är Neuroblastom - Sveriges tredje vanligaste barncancersjukdom.

- Den stora upptäckten var att celldelningen minskade och vi såg en stor ökning av programmerad celldöd, berättar Christina Fjæraa Alfredsson.

Ellagssyra är en kraftig antioxidant och finns mest i hallon, jordgubbar, granatäpple, valnötter och mandlar. Några kliniska studier har ännu inte gjorts på cancerpatienter, men förhoppningen är att ellagssyra ska kunna komplettera strålning och cellgifter som behandlingsmetod mot cancer:

- Andra forskare tittar på om man kan tillverka biofilmer där man kan applicera det här lokalt på tumörerna genom att operera upp. Vi går mer och mer mot individualiserad behandling mot cancer, säger Christina Fjæraa Alfredsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista