Ing-Marie Knutson, tf verksamhetschef, Lena Isaksen, chefsöverläkare och Karin Haster, divisionschef psykiatri. Foto: Lina Hård/P4 Värmland

Kris inom barn- och ungdomspsykiatrin i Värmland

1:36 min

Barn- och ungdomspsykiatrin i Värmland går på knäna. Hög arbetsbelastning, kötider på upp till två år för patienter och underbemanning på avdelningen i Karlstad har gjort att flera i personalen har valt att sluta.

Senast i raden är verksamhetschef Christina Sand som igår avslutade sitt uppdrag med omedelbar verkan. Hon fanns inte på plats när barn-och ungdomspsykiatrin i Karlstad höll pressträff, men Lena Isaksen, chefsöverläkare på BUP, berättar om arbetsituationen.

- Väldigt många har arbetat för högtryck under lång, lång tid. Sedan har vi också ett ökat inflöde med ökad psykisk ohälsa bland unga under flera år som har gjort att det totala uppdraget blivit mycket större. Parallellt med det har vi försökt införa nya sätt att ta emot patienter när de kommer, och då blir det alltid en övergångsperiod, att man ska göra både på det nya sättet och ta hand om dem som inte har varit med på det. Så just nu är det en oerhörd belastning och väldigt många som är tröttkörda och frustrerade, säger hon.

Läkare och fackliga på avdelningen har i ett brev till ledningen uttryckt oro för att kompetens försvinner från avdelningen, och att det drabbar patientsäkerheten. Man skriver också att ledningen vetat om att kötiden för patienterna varit långa i minst tio år, men att man inte gjort tillräckligt för att lösa problemet och heller inte tillsatt tillräckligt med resurser. Idag kan en patient få vänta i upp till två år för att få en tid på BUP om ärendet inte är akut.

- Jag ser att det finns en stor förbättringspotential. Det finns oerhört mycket kompetens hos medarbetarna, det finns bra tankar och idéer om hur man kan arbeta vidare och det måste vi och framför allt ledningen inom barn- och ungdomspsykiatrin ta till vara, säger Karin Haster, divisionschef för psykiatrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista