Varginventering i full gång i Värmland

1:48 min

Nu har inventeringen av varg dragit igång på allvar i Värmland. Igår var 14 personer ute och letade spår och spillning i snövädret.

Länsstyrelsen har i uppdrag att inventera alla de större rovdjuren, vilket i Värmland främst handlar om varg, lodjur och järv. Syftet med inventeringen är att ta reda på hur föryngringen och reviren ser ut bland djuren. Men det har varit problematiskt. Det är nämligen enklast att hitta djuren när det är snö då spåren syns bra då. Men den här vinterns avsaknad på snö har gjort att man inte kommit igång fullt ut förrän nu i dagarna när det första ordentliga snöfallet kom.

Under tisdagen var 14 personer, på uppdrag av Länsstyrelsen, ute och spårade varg runt om i Värmland. Fredrik Wilde berättar att det är framför allt spillningen man är ute efter så att man kan identifiera vargen genom DNA.

--Det där används i de politiska besluten. Exempelvis om man ska ha jakt eller inte, säger Fredrik Wilde som jobbar med djurskydd och vilt-frågor på Länsstyrelsen i Värmland.

Förra året rörde det sig ungefär 150 vargar i Värmland. Men hur många det är nu vågar inte Fredrik Wilde svara på.

--Nej, vi måste göra färdigt inventeringen först. Men någon gång i mars eller april kanske vi kan ha en siffra.