Den nya biogalsanläggningen ska ligga här vid Hedenverket. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Karlstad säger ja till biogasanläggning

Kommunstyrelsen i Karlstad har sagt ja tilll att bygga en biogasanläggning för 78 miljoner kronor. Ett beslut om byggstart väntas dock först i april då förslaget måste utredas närmare.

Ett av Karlstads kommuns övergripande mål är att minska klimatpåverkan från energi- och transportsektorn med 25 procent fram till 2020. Ett led i arbetet var beslutet att busstrafiken i Karlstad ska drivas med biogas. Nu har kommunstyrelsen tagit ett beslut i samma riktning – nämligen satsningen på en biogasanläggning som kan producera bränsle till stadstrafiken.

- Det här är en tydlig signal till andra samarbetspartners i länet att vi menar allvar med den här anläggningen och gärna ser att fler delägare vill vara med och ta ansvar för minskade koldioxidutsläpp och en hållbar utveckling, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande

Karlstads Energi får nu i uppdrag att visa att planen också håller affärsmässigt och dessutom ska det undersökas om det finns fler intressenterna som vill vara med och äga biogasproduktionen. Ett förslag ska finnas på kommunstyrelsens bord i april och sen är det upp till fullmäktige att ta beslut om.

Socialdemokraterna lade fram ett eget förslag som stöddes av Vänsterpartiet. Efter votering som slutade 6-5, beslutade kommunstyrelsen enligt majoritetens förslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".